Stockholm, 11 november 2012 17.00, Johannes kyrka

+++++++++

BACH & MOZART

Bach cantata BWV 21 Ich hatte viel Bekümmernis

Mozart Requiem

Johannes Kyrka Stockholm
november 11th 2012, 5 p.m.

Hillevi Martinpelto – soprano
Ivonne Fuchs – alto
soloists from the ARTON Ensemble
Geoffrey Degives – tenor
Eric Ander – bass

Stockholms Chamber Choir
Stockholms Bach Society

Florian Benfer – conductor

 

Tillsammans med Stockholms Bachsällskap på tidstrogna instrument och prominenta solister bjuder vi på en upplevelse utöver det vanliga. Avnjut den i Johannes Kyrka den 11 november kl 17.00.

Är det de dramatiska körpartierna eller de överjordiskt sköna solistlinjerna som gör Mozarts Requiem ständigt älskat och aktuellt?

Men Mozarts mytomspunna Requiem är också en gåta som musikforskare än i dag intensivt sysselsätter sig med. Som bekant dog Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) innan verket var fullbordat och det spekuleras fortfarande i hur verket skulle ha låtit om han fått avsluta det. Till förvirringen kring verket bidrog Wolfgangs änka Constanze som i hemlighet behövde få verket fullbordat som om det vore av Mozart för att kunna erhålla slutbetalningen från uppdragsgivaren.

Bachs Kantat nr 21 ”Ich hatte viel Bekümmernis…” (Jag hade många bekymmer…)

Johann Sebastian Bach (1685-1750) skrev ett mycket stort antal kantater varav drygt 200 är bevarade. De framförs sällan i Sveriges musikliv vilket troligen är en resursfråga då det krävs ensembler som spelar på barockinstrument för att göra dem rättvisa. Bachs kantater är som oratorier i miniformat och består vanligen av körpartier varvade med recitativ och soloarior.

Vi denna konsert framför vi en av Bachs mest kända kantater. Den är skriven för söndagen som enligt evangelieboken har temat ”Förlorad och återfunnen”. Förlorade och återfunna är också många av Bachs kantater både i bokstavlig mening och ur ett konsertperspektiv. Ingen kan dock undgå att förundras över den höga kvaliteten och rika musikaliska halten även i dessa mer sällan spelade verk av Bach. 

 

Ordinarie biljettpris: 200 kr
Säljs via Ticnet (www.ticnet.se) eller i kyrkan 1 timme före konserten

 

Varmt Välkomna